Újságíróknak

2019-BEN ANDOR ANIKÓ LETT AZ ÉV TÁJÉPÍTÉSZE

/A Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozat, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Semmelrock Stein+Design Kft díjalapítók közös sajtóközleménye/

Ünnepelt a tájépítész szakma 2019 április 23-án. A tájépítészet hónapja rendezvénysorozat keretében 390 fős szakmai közönség előtt adták át az „Év Tájépítésze” és az „Év Junior Tájépítésze” díjakat a Szent István Egyetem Budai Campus dísztermében. A nyolcadik alkalommal megrendezett díjátadó gálán 17 jelöltből került a döntőbe Andor Anikó(Land-A), Dr. Boromisza Zsombor(Tájépítészeti Kar), Gábor Péter PhD(XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt), Grabner Balázs és Terhes Dénes(Korzó Stúdió) valamint Massány Edina és Remeczki Rita(Open Air Design). 

Az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE DÍJ-ért versengő 5 finalistát Kiss Bea(Kossuth Rádió), Ránki Júlia(Tilos Rádió), Veiszer Alinda(Pátria Rádió), Zubreczki Dávid(index.hu), Bojár Iván András(epiteszforum.hu) laudálta a szakmai zsűri, valamint az érdeklődő közönség előtt. 

A zsűri végül Andor Anikó pályázatát értékelte a legmagasabbra, és neki ítélték a Semmelrock Stein+Design Kft által felajánlott 1.000.000 Ft pénzjutalommal és a formatervezési díjak sorát elnyerő díjobjekttel járó rangos szakmai díjat. 

Andor Anikó három friss munkájával (a II. kerületi Gül Baba Türbe környezetrendezésével, a hódmezővásárhelyi Hódi Pál Kulturális Központ környezetének rendezésével és a kőbányai Szent László téri Lechner Ödön szobor környezetalakítási munkáival) mutatkozott be a díj zsűrije előtt. Az őt méltató Kiss Bea szerint Andor Anikó egy „utolsó Jedi-lovag”. „Amikor alkot, valósággal beletemetkezik a munkába. Magára húzza az üres teret, a környezetet, benne él, majd lehúzza magáról és életre kelti. Érzékeny, kézzel húzott, határozott vonalai még a szkennelést is „túlélik”, „életben” maradnak a gépies, hibátlan átiratban is. Szerintem rajzainak egyszerűen könnyebb megelevenedniük, valósággá válniuk. És megvalósult tereiben nekünk is harmonikusabb és ha nem is könnyebb, de biztosan szebb az élet.

A 9 tagú szakmai zsűrit idén Dobos Sára, Ormos Imre emlékérmes tájépítész vezette. A rangos zsűriben helyet kapott Dr. Fekete AlbertDLA, a Tájépítészeti és Településtervezési Kar dékánja, Juhász Gábor a Semmelrock projektmenedzsere, Kirrné Feicht Ágnesa XVIII. kerület főkertésze, Krizsán AndrásDLA a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, Nagy CsabaDLA Prima Primissima-díjas építész, Papp Katalin a Magyar Tájépítészek Szövetségének alelnöke, valamintSzabó Józsefa FŐKERT vezérigazgatója. A külföldi zsűritag 2019-ben a szlovén Andreja Tutundzica Szerb Tájépítész Szövetség és az IFLA Europe delegáltja volt. 

Az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉPÍTÉSZE DÍJ-at a zsűri döntése alapján Héjjas Luca Nórakapta.A juniorok feladata idén a Magyar Táncművészeti Egyetem gesztorságában az egyetemi campus környezetrendezési tanulmánytervének elkészítése volt. Bolvári-Takács Gábor, az MTE rektora beszédében kiemelte, hogy a 15 pályázó mindegyike értékes gondolatokat adott hozzá a campus környezetének aktuális rekonstrukciójához, s a díjazottakat az egyetem meg fogja keresni a továbbtervezés során. Az MTE különdíjban részesített három tájépítész hallgatót. Megosztott első helyet kapott Héjjas Luca Nóraés Gimes Kinga200-200 ezer Ft értékben, valamint harmadik díjat vehetett át 100 ezer Ft értékben Gyurasza Miklós.

Az epiteszforum.hu-n és a tajepiteszek.hu szakmai portálokon lebonyolított közönségszavazást végül Boromisza Zsombor nyerte. Boromisza Zsombor a Tájépítészeti Kar fiatal oktatója. Szakterülete a tájvédelem és vízparti rehabilitációk, de ezek mellett nagy hangsúlyt fektet a tájépítészeti tervek kommunikációjának egyetemi oktatására és óvodások, általános iskolások, gimnazisták körében a tájvédelem fontosságának játékos megértetésére is. 

A Semmelrock ügyvezetője, Filák Marián immár hagyománnyá vált módon jelentette be a rendezvényen, hogy a döntősöket és az Év Junior Tájépítészét egy közös moszkvai tanulmányútra invitálják meg.

ÉV TÁJÉPÍTÉSZE DÍJSZERVEZŐ BIZOTTSÁG

További részletek és információ:

www.evtajepitesze.hu

https://www.facebook.com/evtajepitesze

evtajepitesze@gmail.com

----

Műsorvezetők voltak: Balogh Andrea és Szloszjár György

A díj főszervezői: Balogh Andrea, Bardóczi Sándor, Dér Andrea, Eplényi Anna, Fekete Albert, Glázer Attila, Honti Viktória, Horváth Máté, Kiss Zsombor Krisztián, Papp Katalin, Szloszjár György, Vincze Attila

Kiállítás és arculat: Kiss Zsombor Krisztián

díjobjekt: VPI Beton

A gála szponzorai: NKA, Semmelrock, SZIE, Hauraton, mmcité, Everling, Ganz-Hydro, Jana, Mixtura, Parkertech, S-tér, Ilona-malom, Deep Forest

Kiemelt médiapartnerek: epiteszforum.hu, tajepiteszek.hu, index, Kossuth Rádió, Pátria Rádió, Tilos Rádió, 

Hivatalos weboldal: www.evtajepitesze.hu

kapcsolat: evtajepitesze(kukac)gmail.com