A zsűrizés

AZ ÉV TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJ és az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJ bírálatát kilenc tagú szakmai zsűri látja el.

A zsűri elnöke:

az előző év Ormos Imre-emlékérem díjazottja

A zsűri tagjai:

Komlósné Hlatky Katalin

Komlósné Hlatky Katalin 1980-ban végzett a KÉE táj- és kertépítész szakán. Közel negyven éves, sokrétű tervezői tevékenysége minden részletében szorosan kötődik a városi táj funkcionális és esztétikus kialakításához. Szakmai tevékenységét a Budapesti Városépítő Tervező Vállalatnál kezdte, az 1980-as évek második felében az Általános Épülettervező Vállalat kert- és tájépítész tervezője, majd a FŐKERT parktervezési csoportvezetője és építésvezetője. 2000-től a Ligetterv Környezettervezési Bt alapító tagja és tervezője, 2005-2013 között a Lépték Terv Tájépítész Iroda vezetőségi tagja. Több évtizedes szakmai munkájának eredménye a „Budapesti zöldkalauz” c. 2001-ben megjelent könyve.

Almási Balázs PhD DLA

A Kert- és Szabadtértervezési Tanszék oktatója, egyetemi docens. 1997-ben diplomázott, szakterülete a zöldfelületi rendszerek tervezése és a kortárs dizájn. 2002 és 2011 között az ICOMOS történeti kert szakbizottság tagja, a TÁJÉK tájművészeti csoport alapító tagja. 2003 óta az ECLAS tagja, 2006 óta vezető tervező. 2004-ben a Tájépítészeti Kar Érdemes Dolgozója, 2011-ben a vezetésével tervezett Nagykovácsi főtér elnyeri a MUT Köztérmegújítási Nívódíját és Pest Megye Kulturált Települési Környezet Díját. 2014-ben Az Év Tájépítésze Díj - Magyar Építész Kamara különdíjában részesült.

Gyüre Borbála

2003-ban diplomázott tájépítészmérnök. Kezdetben az s73 Tervező Irodában dolgozott, majd 2009-től a Geum műterem egyik alapító tagjaként önálló lett tervező. 2016-ban Csontos Csengével és Lád Gergellyel elnyerte az Év Tájépítésze Díjat. A Hetedik Műterem és a Geum műterem közös munkája, a múlt évben elkészült ’Soproni Várkerület Revitalizációja’ Icomos Díjat, Pro Architettura Díjat és DaNS díjat kapott.

Juhász Gábor

A Semmelrock Kft projektmenedzsere. Tanulmányait a Szent István Egyetem közgazdász szakán végezte. 2003 óta dolgozik a Semmelrock kft-nél. Közgazdász végzettségének és majd 15 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően a nagy projekteket lebonyolító tervezőkkel, kivitelezőkkel, beruházókkal, önkormányzati és építési ügyekben meghatározó döntéshozókkal tartja a kapcsolatot és egyeztet országos szinten. A betontermékek menedzselése mellett, kiemelt szerepet tölt be a beton burkolatok termékfejlesztése és innovációja terén. Munkája különösen fontos az olyan betontermékek esetében, ahol több, mint 400 féle Semmelrock termék színe, formája és mérete mellett további egyedi gyártási igényeket kell kielégíteni és megvalósítani.

Krizsán András DLA

Ybl-díjas építész, a Modum Építésziroda Kft ügyvezető igazgatója, vezető tervezője. 1986-ban végzett a BME-n, 2000 óta tagja a Magyar Építőművészek Szövetségének. 1992 óta Pula, 2013 óta Esztergom főépítésze. a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségi tagja, 2008 és 2014 között a Falufejlesztési Társaság Építész Tagozatának elnöke, jelenleg a MÉSZ elnöke. A modern organikus építészet művelője. Sokoldalú építészeti tevékenysége az ország legkülönbözőbb térségére kiterjed, ezen belül különösen a Balaton-felvidéken sűrűsödnek alkotó munkáinak eredményei. Középületeit és lakóházait több alkalommal Építészeti Nívódíjjal jutalmazták. Megvalósult épületeire jellemző az emberi lépték, a tájbaillő anyaghasználat, az épített környezethez való kreatív alkalmazkodás.

Marosán Angelika

Környezetgazdálkodási agrármérnők, Kertépítő és zöldfelületfenntartó szakmérnök és Vadgazdálkodási szakmérnök. A MÖFÖSZ alelnökeként a Virágos Magyarországért Mozgalom Szervezőbizottságának munkáját segíti. A mozgalomban résztvevő budapesti kerületek és vidéki települések zöldfelületeit aktívan zsűrizi. A III. kerület teljes zöldfelület-gazdálkodásával – főkertészként – foglalkozott, majd a Gödöllői Királyi Kastély parkjának felújítása után, annak zöldfelület-gazdálkodási vezetőjeként újragondolta az addigi parkfenntartási rendszert.

Claudia Moll

Claudia Moll Zürichben végzett tájépítész, 1994 óta több svájci tájépítészeti cégnél szerzett gyakorlatot. 2002 és 2003 között a Garten + Landschaft és a Topos Magazin szerkesztője volt Münchenben. 2004 óta tudományos kutatóként dolgozik a zürichi Svájci Technikai Kutatóintézet Cristophe Girot Tájépítészeti részlegének vezetőjeként. Mindezek mellett szabadúszó újságíróként tevékenykedik. 2009-ben Axel Simonnal együtt publikálta Eduard Neuenschwander-ről szóló könyvét, amely intézetének és a müncheni Peter Märkli Műszaki és Építészeti Intézetnek a közös vállalkozása volt. A Német Építészeti Múzeum kitüntetettje (DAM Architectural Award). 2015-ben fejezte be Theodor és Otto Froebelről szóló doktori disszertációját. A Landscape Architecture Europe szerkesztőségi tagja.

Mártonffy Miklós

Pécsett, a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán indult, végül a BME Építészmérnöki Karán 1984-ben szerzett építészmérnöki diplomát. Dolgozott településtervezőként Nyíregyházán, később Budapesten a MATERV irodában, a Mű-Hely Kft.-ben, majd magánirodát alapított. Városépítési-városgazdasági szakmérnök 1999-től. 2013-tól a XVIII. kerület, majd 2016-tól a főváros főépítésze. "Mindig nagy tisztelője voltam a tájépítészet művelőinek, egyrészt mint a téralkotásban az építészet társának, másrészt az élő anyaggal való munkájuk, teremtéshez való kétségtelen közelségük okán. Ezért is különösen megtisztelő számomra, hogy részese lehetek annak az ünnepnek, amely során az év tájépítésze kiválasztásra kerül." - írja levelében.

Szabó József

1988-ban szerzett kertészmérnöki diplomát. Több mint két évtizeden keresztül tájrehabilitációs beruházások, autópálya szakaszok növényültetési munkáit és környezetvédelmi projektek szakmai kivitelezését irányította, felügyelte és ellenőrizte. Rendszeresen részt vesz a Virágos Magyarországért Mozgalom bíráló bizottságában, illetve jelenleg is elnökségi tagja a MAKEOSZ-nak. 2002 és 2004 között megszerezte a BME-n gazdasági elemző menedzseri másoddiplomát, 2006 után a Főváros megbízásából Budapest kiemelt zöldterületeinek, közparkjainak, fasorainak kertészeti műszaki ellenőrzését vezette. 2010-ben nevezték ki a FŐKERT vezérigazgatójának. 2016 novemberében, a Főváros napján, a több évtizedes Fővárosi zöldfelület-fenntartásért és –fejlesztésért átvett „Budapestért” díjjal tüntették ki.