Év Junior Tájépítésze Díj 2023

A PÁLYÁZATI SEGÉDANYAGOKAT ITT TUDOD LETÖLTENI!

„Városi !nstalláció”

 

 1. A pályázat helyszíne

Az idei pályázat kevesebb kötöttséggel, nagyobb mozgástérrel kívánja a kreatív tervezői hozzáállást támogatni.  Adott egy európai, kontinentális klímájú nagyváros (pl. Budapest), amely tipikus urbanizációs problémáktól szenved:

 • túlzottan sok helyet foglal el a közlekedés
 • kevés az egy főre jutó zöldfelület
 • kevés a közösségi tér
 • elharapódzott a digitalizáció, annak minden árnyoldalával együtt
 • a lakosok időhiányban szenvednek
 • az új generációnak egyre kevesebb lehetősége jut a valódi tapasztalásra legyen szó akár a körülötte létező természet folyamatairól, vagy az elmélyült szociális kapcsolatokról

A feladat pályázat egy 1000-3000 m2-es, pillanatnyilag alulhasznosított (szabadon választott létező, vagy fiktív) városi szabadtér. Ebbe a szabadon választott környezetbe kell a fenti problémákra reflektáló, társadalmi érdeklődést felkeltő tájépítészeti alkotást/installációt megfogalmazni.

 

 1. A pályázat tárgya, célja

A pályázat célja a beadott pályaművükön keresztül megismerni, megkeresni azokat a fiatal tájépítészeket, akik tehetségükkel hozzájárulhatnak a szakma fejlődéséhez. A kreatív és gondolkodó alkotók megmérettetését helyezzük középpontba, olyan innovatív, újszerű, hatásos tervezői elképzelések benyújtását várjuk, ahol a terveken keresztül sikerül válaszokat találunk egyre égetőbbé váló civilizációs problémáinkra. Igyekezzenek a pályázók megragadni a kor szellemét, amiben élünk! A pályamű koncentráljon olyan tartalmakra, formákra, anyagokra, erőforrásokra, melyekkel a legnagyobb pozitív hatást érheti el. Szellemes, fiatalos, egyben gazdaságos ötleteket tartalmazzon. Amellett, hogy korszerű, mai nyelvezetű munkákat várunk, értékeljük az identitást, egyediséget adó réteget is.

A pályamű tervi tartalma nem kötött, de tematikájában reagáljon az alábbiakra,

 • időjárási szélsőségek kezelése (forró, száraz nyarak, kiszámíthatatlan csapadék stb.)
 • közösségi élmény megteremtése („együtt lenni jó”)
 • társadalmi figyelemfelkeltés
 • több korosztály megszólítása
 • attraktív, vizuálisan is vonzó helyszín kialakítása

A tervezői elképzelés bemutatása során a vizuálisan kommunikációt a tablón elhelyezett szöveges munkarészek egészíthetik ki. A terv kidolgozottsága vázlatszintű legyen. Egy kertépítészeti helyszínrajz elkészítése M=1:200 méretarányban kötelező. Az elképzelés alátámasztható, részletrajzokkal, 3D vizualizációval, montázzsal stb. Ezek méretaránya, száma, technikája nem kötött, de a pályázat a tervezői elképzelés megértéséhez elegendő mennyiségű és minőségű rajzi elemet tartalmazzon.

A pályázat nagy szabadságfokával a kiíró lehetőséget kíván teremteni a kötetlen, szabad alkotói munkára, melynek alapján mégis komolyan vehető, jövőbe mutató ötletek születhetnek.

A pályázat titkosított, a zsűri elé csak kódokkal kerül a pályázati anyag, csak az eredmény kihirdetésekor derül ki a nyertes kiléte, ezért a pályázati anyagon nem jelenhet meg semmilyen információ, mely alapján a pályázó beazonosítható.

 

 1. Az Év Junior Tájépítésze pályázaton való részvétel feltételei

A tervpályázaton csak a jelenlegi tájépítész hallgatók és frissen végzett tájépítészek vehetnek részt, legfeljebb a diploma megszerzését követő 3 éven belül.

A pályázaton való részvételhez előzetes online regisztráció szükséges.

Az induláshoz kérlek látogass el az alábbi honlapcímre és kövesd a jelentkezéshez szükséges lépéseket: https://evtajepitesze.hu/ev-junior-tajepitesze-dij/3

A pályázaton történő indulással a pályázók maradéktalanul elfogadják a pályázati kiírásban foglaltakat.

A pályázaton önállóan, egy személy vehet részt. Egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be.

 

A pályázat lebonyolításának időtáblázata: 

 • A pályázati kiírás közzététele, kiadásának kezdete: 03.02.
 • A pályázat lebonyolításával kapcsolatos kérdések feltevésének határideje: 03. 09. éjfél (titkar.tajepiteszek@gmail.com email címre, a tárgyban feltüntetve: „ÉJTD 2023 PÁLYÁZAT”) a pályázat tartalmi részével kapcsolatos kérdések feltevésének határideje: 2023. 03. 09. éjfél (szloszjar.gyorgy-TKT@tajepiteszek.hu email címre, a tárgyban feltüntetve: „ÉJTD 2023 PÁLYÁZAT”)
 • A kérdésekre adott válaszok határideje: 03.16.
 • A pályázatok feltöltésének határideje: 2023.04. 30. éjfél
 • Ünnepélyes eredményhirdetés (ÉTD gála): május 18.

A kérdésekre adott válaszokat a zsűri a regisztráció során megadott e-mail címekre küldi meg a fenti határidőig. A kérdésekre adott válaszokkal a kiírás módosulhat, a válaszok a kiírás szerves részét képezik.

 

 1. A pályázat díjazása

A pályázat díja: nagy értékű Ipad, és az Év Junior Tájépítésze Díj objekt, melyet az Év Tájépítésze Díj zsűrije ítél oda az általa legjobbnak tartott pályamű készítőjének

 

 1. Beadandó munkarészek

A pályaműveket .pdf formátumban, a regisztrált pályázók számára fenntartott felületre kell feltölteni pdf formátumban, 70*100cm méretben, kiállítási célú nyomtatásra alkalmas minőségben. Egy pályázat terjedelme 1 db tabló. A feltöltendő dokumentum fájl neveként azt a kódot kell megadni, amelyet a pályázó a regisztráció során kapott. A feltöltött pdf anyagot maximum 1000 karakteres szöveges ismertető (összefoglaló) egészíti ki magyar nyelven, melynek célja a zsűri munkájának elősegítése. Azaz a tablónak önállóan, a szöveges összefoglaló nélkül is tartalmaznia kell minden olyan információt, amely a pályázat megértéséhez szükséges.

A pályázó feladata eldönteni, hogy az adott kereteken belül, hogyan mutatja be tervét, gondolatait, de fontos, hogy a terv értelmezhető és elbírálható legyen.

A pályaművet semmilyen módon nem szabad megjelölni, a szerzőket feltüntetni, vagy személyükre utalást tenni. Jelige használata nem megengedett.

 

 1. A pályázatok nyilvánosságra hozatala, pályázat utáni kezelése

A pályázók adatait –a nem nyertesekét is- a zsűri csak a pályázat bírálata után ismeri meg. Minden beadott – a kiírás feltételeinek megfelelő – pályázat a szerzők feltüntetésével kiállítás céljára felhasználható. A kiíró fenntartja magának a jogot, hogy a pályázatot további kiállításokon, illetve egyéb módon (pl. médiában való közzététel) bemutassa és népszerűsítse.

 

 

Budapest, 2023. 03.01.

 

A Pályázat Kiírói:

Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata (MÉK-TKT),

Magyar Tájépítészek Szövetsége (MTSZ),

Wienerberger Téglaipari Zrt., mint DÍJALAPÍTÓK