Újságíróknak

2018-BAN AZ ÉV TÁJÉPÍTÉSZE: SZABÓ GÁBOR

/A Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozat, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Semmelrock Stein+Design Kft díjalapítók közös sajtóközleménye/

2018 április 26-án, „a tájépítészet születésnapján” közel 350 fős szakmai közönség előtt ünnepelte a magyar tájépítész szakma saját kiválóságait a KATONA JÓZSEF Színházban a Tájépítészet Hónapja rendezvénysorozat keretében. Az idén hetedik alkalommal megrendezett díjátadó gálán a 26 jelöltből került a döntőbe Czakó MártaDoma-Tarcsányi Judit és Kuhn András(Gardenworks), Dömötör TamásSzabó Gábor és Tatai Zsombor.

Az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE DÍJ-ért versengő 5 finalistát Fürdős Zsanett (az epiteszforum.hu főszerkesztő-helyettese), Götz Eszter (szabadúszó újságíró), Veiszer Alinda (televíziós szerkesztő-műsorvezető), és Zubreczki Dávid (az Index újságírója, az Urbanista blog szerkesztője), Zsuppán András (Heti Válasz) laudálta a szakmai zsűri, valamint az érdeklődő közönség előtt. 

A zsűri végül a Szabó Gábor pályázatát értékelte a legmagasabbra, és neki ítélték a Semmelrock Stein+Design Kft által felajánlott 1.000.000 Ft pénzjutalommal és a formatervezési díjak sorát elnyerő díjobjekttel járó rangos szakmai díjat. 

Szabó Gábor három - kertörökségeink szempontjából igazán jelentős - műemléki rekonstrukciós munkával mutatkozott be: a dégi és a keszthelyi Festetics kastély kertjével, illetve a folyamatban lévő múzeumkerti rekonstrukció tervével. Az őt méltató Zubreczki Dávid szerint ez a három helyszín „Azt bizonyítja, hogy ez a szakma nem valami új divat nálunk, hanem évszázados hagyományai vannak: voltak olyan megrendelők, akiknek már akkor is megvolt az igénye a világszínvonalú munkára, és voltak olyan tervezők, akik ezt teljesíteni is tudták. Az, hogy ma ezeket a kerteket ismét eredeti fényükben csodálhatjuk, sőt az, hogy egyáltalán ismerhetjük őket, abban elévülhetetlen érdeme van Szabó Gábornak.”

A 9 tagú szakmai zsűrit idén Dr. Szikra Éva, Ormos Imre emlékérmes tájépítész vezette, akinek a nevéhez többek között a Füvészkert megújítása is kapcsolódik.  A külföldi zsűritag 2018-ban a szlovén Zas Brezar volt, a Landezine főszerkesztője. Brezar a gála után küldött üzenetében örömének adott hangot Szabó Gábor győzelmével kapcsolatban. Olyan igazi mesternek nevezte őt, aki nagyon árnyalt megközelítésekkel dolgozik.

Az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉPÍTÉSZE DÍJ-at a zsűri döntése alapján Patka Zsuzsa Kincső kaptaA feladat az idén Etyek nagyközség gesztorságában az etyeki városközpont környezetrendezési tanulmánytervének elkészítése volt. A díjat a harmadik díjalapító Semmelrock Stein+Design Kft képviseletében Barcza Renáta, a cég marketing vezetője adta át.

Az epiteszforum.hu-n és a tajepiteszek.hu szakmai portálokon lebonyolított közönségszavazást végül Tatai Zsombor nyerte. Tatai Zsombor a BFVT Kft munkatársaként olyan fővárosi átfogó koncepciók és stratégiák kidolgozója volt, amely megalapozza a főváros hosszútávú fejlesztéseit és kellő szakmai alapot nyújt Budapest zöld infrastruktúrájának fejlesztéséhez.

Az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE kategóriában Etyek különdíját a nagyközség polgármesterétől, Garaguly Tibortól és Wittek Krisztina főépítésztől Benkő Anna Ágnes tájépítész hallgatóvehette át. 

A 20 éves Semmelrock ügyvezetője, Filák Marián immár hagyománnyá vált módon jelentette be a rendezvényen, hogy az döntősöket és az Év Junior Tájépítészét egy közös stockholmi tanulmányútra invitálják meg.

Az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE DÍJ jelöltjeinek munkái, valamint az öt junior pályázó Etyek központjára készült ötletpályázati anyaga két hétig megtekinthető a FUGA Budapesti Építészeti Központban. 

ÉV TÁJÉPÍTÉSZE DÍJSZERVEZŐ BIZOTTSÁG

További részletek és információ:

www.evtajepitesze.hu

https://www.facebook.com/evtajepitesze

evtajepitesze@gmail.com

----

Műsorvezetők voltak: Papp Kati és Szloszjár György

A díj főszervezői: Andaházy László, Balogh Andrea, Bardóczi Sándor, Dér Andrea, Eplényi Anna, Fekete Albert, Glázer Attila, Hendinger Barbara, Horváth Máté, Kiss Zsombor Krisztián, Papp Katalin, Vincze Attila, Nagy Lili, Papp Kati, Szloszjár György 

Kiállítás és arculat: Kiss Zsombor Krisztián

díjobjekt: VPI Beton manufaktúra

A gála szponzorai: NKA, Semmelrock, Hauraton, mmcité, Everling, Tungsram-Schréder, Parkfenntartó, Ganz-Hydro, Jana, Mixtura, Parkertech, S-tér, Főkert. 

Kiemelt médiapartnerek: epiteszforum.hu, tajepiteszek.hu, index

Hivatalos weboldal: www.evtajepitesze.hu

kapcsolat: evtajepitesze(kukac)gmail.com